Du er her

VI SÆTTER TURBO PÅ GENBRUG MED GI’ DET VIDERE!

Vær med til at gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen. Giv det, du ikke længere selv kan bruge, til genbrug – så glæder du andre og skåner miljøet. Det er let at give tingene længere liv – og vi står klar til at hjælpe dig.

På Reno Djurs’ genbrugsstationer har vi særlige Gi’ det videre-områder. Områderne består af specielle og afmærkede containere og paller, hvor du kan stille de ting, som kan bruges igen. 

Når du sætter dine ting i områderne går de til direkte genbrug. Direkte genbrug betyder, at tingene gives videre som de er. Stolen, bordet eller urtepotterne, som du ikke kan bruge længere, kan du stille, så dem der kommer i området efter dig, kan få glæde af dem. 

 
   

Når du pakker bilen og traileren derhjemme, så overvej allerede her, om dine ting kan bruges igen. Det kan være alt fra stole, borde, cykler, byggematerialer. Ja alt der stadigvæk er brugbart.

 

Når du ankommer til genbrugsstationen kan du sætte de brugbare ting i vores Gi’ det videre-område. Så glæder du andre borgere og skåner miljøet. Spørg pladspersonalet, hvis du er i tvivl.  

 

I Gi’ det videre-området må du gerne tage ting med hjem, hvis der er noget du kan bruge. Hvis du er heldig, kan du finde lige det, som du står og mangler.   

 SÅDAN GIR’ DU VIDERE

Det skal være en god oplevelse at give det videre – både for brugerne og for pladspersonalet. Derfor har vi lavet nogle retningslinjer for, hvordan du kan gi’ det videre. Følg de tre trin, så vi sammen kan skabe en god oplevelse for alle: 

 

   

TAG OP!

Tag tingene op af kasser og poser og start med at sikre dig, at tingene du gerne vil give videre er i hel og brugbar stand.

 

STIL OP!

Stil de mindre ting på hylderne og de større på gulvet langs væggen. Tag de tømte kasser og poser med dig.

 

 TOMMEL OP!

Tak fordi du hjælper med at holde Gi’ det videreområdet pænt og ordenligt! Efterlad Gi´det videre-området, som du gerne selv vil finde det.

 

 HVAD KAN DU GI’ VIDERE? 

Der findes ikke nogen nem skelnen mellem, hvad der kan gives videre og hvad der ikke kan.

Som udgangspunkt skal tingene være brugbare og hele.

Med hensyn til byggematerialer, så er det vigtigt, at de ikke indeholder skadelige og forurenende stoffer. 

Du kan altid spørge pladspersonalet til råds, hvis du er i tvivl. 

Eksempler på ting, som du kan give videre: 

  • Brugte men fortsat brugbare møbler
  • Service og andre køkken- og nipsting. Så længe de ikke er skårede eller itu
  • Urtepotter, trillebører og andre ting til haven
  • Byggematerialer og belægningssten. 
  • Vinduer og døre 

Eksempler på ting som du ikke kan give videre: 

  • Kasser fyldt med gamle papirer og ringbind
  • Kasser med usorterede ting og sager
  • Poser med ødelagt eller mangelfuldt legetøj 
  • Keramik som er gået i stykker 
  • Leksikoner og gamle VHS-bånd kan være svært at give videre. 
 


 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

HVORFOR GI’ DET VIDERE? 

Vidste du, at der også findes en affaldspyramide? 

Det, der er i spidsen af affaldspyramiden, er det affald, som vi er nødt til at grave ned og efterlade til kommende generationer. Det skal naturligvis i bunden. Derfor har vi vendt pyramiden på hovedet, så vi i stedet har en tragt. Jo mere vi forebygger og genbruger i toppen, jo mindre løber ned i bunden til afbrænding og deponi.

Giver du dine ting videre til direkte genbrug, er du med til at gøre en afgørende forskel for miljøet. Når ting bliver brugt igen, spares mange ressourcer på at fremstille nyt. Det skjulte ressourceforbrug er summen af alle de ressourcer, der er gået til at fremstille produktet. En lænestol har f.eks. et skjult ressourceforbrug på 421kg.

 HVORFOR IKKE FRI KLUNSNING FOR ALLE? 

Hvis direkte genbrug er godt, hvorfor er der så ikke fri klunsning i alle containerne? Det spørgsmål får vi tit og der findes flere faktorer, som vi i den forbindelse vil gøre opmærksom på. 

Først og fremmest er vi nødt til på genbrugsstationerne at tage et sikkerhedshensyn. Der kan ligge ting i containerne, som kan være skadelige, hvis de ikke håndteres korrekt. Derfor er det vigtigt, at der altid er pladspersonale til stede, hvis der skal tages noget op af en container. 

Desuden skal der være mulighed for at aflevere effekter på genbrugsstationen til slutdeponering. Det kan være ting fra et dødsbo, ting som er forurenet eller andre ting som efter borgerens bestemmelse ikke skal gives vides. Der er mulighed for, at pladspersonalet kan markere disse ting til slutdeponering, hvis det ønskes. 

Endeligt ønsker vi at undgå konflikter og uhensigtsmæssige situationer på pladserne, som kan gå ud over pladspersonalet. Derfor er det altid pladspersonalet, der i sidste ende bestemmer og afgør, hvad der må og kan genbruges. 

Ser du noget i en container, som du kan bruge, er du velkommen til at henvende dig til pladspersonalet. De vil i den konkrete situation vurdere, om det er noget, som du kan få med hjem.